قیمت‌گذاری زعفران دغدغه اصلی کشاورزان

رئیس اداره تعاون روستایی تربت‌حیدریه گفت: برای قیمت گذاری زعفران باید همه جوانب از سودرسانی به کشاورزان، تا حفظ بازار جهانی در نظر گرفته شود.

0

به گزارش پایگاه خبری سبز البرز،چند سالی است که دولت با هدف حمایت از کشاورزان، اقدام به تعیین “قیمت کف بازار” برای محصول زعفران می‌کند تا شاید بخشی از زحمات و هزینه‌های این قشر پرتلاش را پاسخ دهد، اما برخی کارشناسان معتقدند صِرف افزایش قیمت زعفران نه تنها شیوه مناسبی نیست، بلکه خود می‌تواند برای این حوزه مشکل‌ساز شود.

برداشت محصول راهبردی طلای سرخ از کشتزار‌های خراسان رضوی از ابتدای آبان ماه در خراسان رضوی آغاز می‌شود که نیاز است متولیان امر برای این محصول استراتژیک برنامه ریزی مدون داشته باشد.

زعفران بطور میانگین به ۲۱۰ نفرروز نیروی کار در سطح هر هکتار کشتزار نیاز دارد و بر این اساس هر هکتار کشت زعفران حدود یک نفر اشتغال دائم را در حوزه تولید این محصول راهبردی ایجاد می‌کند.

جمعیت بهره‌برداران بخش کشاورزی مرتبط با کشت زعفران تا پارسال در خراسان رضوی ۱۱۷ هزار نفر بوده است و با احتساب جمعیتی پنج نفره برای هر خانوار، شمار افراد منتفع اقتصادی از بخش تولید زعفران در این استان بالغ بر ۵۸۰ هزار نفر است.

از مجموع یک میلیون هکتار زمین کشاورزی (زراعی و باغی) در خراسان رضوی ۷۲.۶ درصد زیر کشت آبی و ۲۷.۳ درصد زیر کشت دیم قرار دارد.

در فعالیت‌های زراعی این نسبت‌ها شامل ۶۴.۴ درصد سطح زیر کشت آبی و ۳۵.۶ درصد کشت دیم است و در فعالیت‌های باغی ۸۷ درصد زیر کشت آبی و ۱۳ درصد زیر کشت دیم قرار دارد.

تربت‌حیدریه در استان خراسان رضوی که به عنوان قطب تولید زعفران شناخته می‌شود پیش‌بینی شده امسال از مزارع این شهرستان، این محصول نزدیک به ۲۰ تن زعفران خشک برداشت شود.

قیمت سازی حمایتی زعفران نیازمند نگاهی همه جانبه است
محمد رستمی رئیس اداره تعاون روستایی تربت‌حیدریه گفت: هر چند اکنون زمزمه تعیین قیمت پایه خرید توافقی زعفران نگین از قرار هر کیلوگرم ۴۱ میلیون تومان به گوش می‌رسد، اما هنوز هیچ قیمت رسمی به ما ابلاغ نشده است.

او افزود: در عین حال معتقدم بهتر است دولت در زمان قیمت‌گذاری، همه جوانب امر، اعم از سودرسانی به کشاورزان، پیشگیری از حذف زعفران از سبد غذایی خانوار ایرانی و حفظ بازار جهانی را نیز در نظر بگیرد.

قیمت گذاری زعفران باید منطقی صورت پذیرد

مسعود صباغ‌زاده یک تولیدکننده و صادرکننده زعفران در تربت‌حیدریه  گفت: هر چند به اصل مهم و محوری “هزینه بالای تولید” باور داریم، اما واقعیت تلخ آن است که اکنون تمام برنامه‌ریزی‌های ما بر اساس تولید چهار کیلوگرم زعفران در هر هکتار است.

او با بیان این‌که دیدگاه فوق نقطه آغاز تمام تصمیم سازی‌های اشتباه در کشور است، افزود: ریشه این طرز تفکر به اعمال شیوه‌های سنتی در کشت و به تبع آن آبیاری غرقابی این محصول باز می‌گردد.

وی گفت: این در حالی است که اکنون ما در ایران به کلیدواژه‌ای، چون “تولیدکننده انحصاری زعفران در جهان” دل خوش کرده ایم، اما هر روز شاهد گسترش سطح زیر کشت زعفران در دیگر کشور‌های جهان و البته با شیوه‌های نوین آبیاری هستیم، به گونه‌ای که بعضا میزان تولید نیز به هشت تا ۱۲ کیلوگرم در هکتار رسیده است.

صباغ‌زاده تصریح کرد: آموزش و هدایت کشاورزان به سمت اعمال شیوه‍‌های نوین در کشت، بزرگترین و مهترین راهکار حمایتی دولت از این قشر زحمت‌کش باید باشد، زیرا در قدم نخست شاهد کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب خواهیم بود.

مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت زعفران در تربت حیدریه ادامه داد: دولت نباید به شکلی قیمت‌گذاری کند تا شاهد افزایش غیرمنطقی قیمت زعفران در داخل کشور، به امید صادرات پرسود آن، به بازار‌های جهانی باشد.

صباغ‌زاده بیان کرد: شاید دولت با افزایش قیمت کف‌بازار کشاورزان را خوشحال کند، اما با این اقدام خود ابتدا به ساکن زمینه کاهش مصرف داخلی و حذف تدریجی آن از سبد غذایی خانوار ایرانی و سپس کاهش تقاضای بازار جهانی برای خرید زعفران ایرانی را فراهم خواهد ساخت.

قیمت سازی حمایتی زعفران نیازمند نگاهی همه جانبه است
وی اظهار کرد: امروزه شاهد گسترش کشت گلخانه‌ای زعفران در بسیاری از کشور‌های جهان هستیم و اگر اقدامات زیربنایی که پیش‌تر به آن‌ها اشاره شد، از سوی دولت صورت نگیرد، وضعیت کشاورزان ما در آینده بدتر خواهد شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.