عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان: انتخابات؛ اکسیژنی که اهمیت آن با تنفس درک می شود/ جوانان و دانشجویان محور نقش‌آفرین در انتخابات

با نزدیک شدن به ۱۱ اسفندماه روزی که ملت ایران سرنوشت خود را تعیین می‌کنند و گامی مهم برای پیشرفت و آبادانی کشورشان برمی دارند دشمن در تلاش است که اتحاد عظیم مردم ایران را از هم گسسته و با القای بی‌اهمیت بودن انتخابات به اهداف پلید خود برسد؛ خیال باطلی که همواره در طی سالهای متمادی ملت شریف ایران همواره آن را نقش بر آب کرده‌اند.

0

به گزارش پایگاه خبری سبز البرز،در همین راستا با دکتر حسن بیارجمندی عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان و استاد گروه حقوق راجع به اهمیت و ضرورت حضور مردم انتخابات و نقش دانشجویان در این عرصه به گفت و گو پرداخت که مشروح آن را در ادامه مشاهده می‌کنید:

 اهمیت و ضرورت مشارکت در انتخابات از نظر شما چیست؟

این سوال در تمام انتخابات‌ها از گذشته تا کنون مطرح بوده است؛ هر انتخابات با توجه به شرایط داخلی و خارجی کشور در همان سال از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار خواهد شد؛ البته لازم به ذکر است که این موضوع جدای از اهمیت و نقش مهم حق رأی در یک نظام مردم سالاری دینی است.

اهمیت و ضرورت مشارکت در انتخابات از دو بُعد حقوقی و اجتماعی و سیاسی اعم از داخلی و بین المللی قابل بررسی است:

انتخابات یکی از بزرگترین دستاوردهای مردمی انقلاب است

در بُعد حقوقی این از دستاوردهای مردم در انقلاب اسلامی است که اداره امور کشور می‌بایست با اتکا به آرای عمومی باشد و نظام جمهوری اسلامی هم این اصل بنیادین قانون اساسی را همواره پیاده و اجرایی نموده و زمینه را برای چنین مشارکتی فراهم کرده است. این دستاورد حقوقی ارزنده‌ای است که مثل وجود اکسیژن در هوا، فقط با نفس کشیدن اهمیت و ضرورت آن درک می شود که باید حفظ و استمرار داشته باشد.

در بُعد اجتماعی و سیاسی داخلی هم نیاز نیست راه دوری برویم، همین سوال به طور مکرر و عمومی بین همگان در ابتدای سال ۱۴۰۰ مطرح بود؛ درست در مقطعی که مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰درصد پیش بینی می‌شد اما با تبیین دقیق و درست این اهمیت و ضرورت انتخابات، یک نصاب قابل قبول یعنی مشارکت حدود ۵۰ درصدی رقم خورد و در این دو سال و اندی مردم نتیجه آن را در فضای کلی و تبدیل شدن کشور به یک کارگاه عظیم آبادانی و پیشرفت مشاهده می کنند.

جوانان و دانشجویان محور تمدنی نقش‌آفرین در انتخابات

ضمن اینکه نباید از نظر دور داشت که با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، یکی از اصلی ترین و مهمترین اقدامات در جهت دستیابی به اهداف عالی و چشم انداز متعالی آن، انتخابات است و از میان تمام انتخاباتی که پس از صدور بیانیه در سال ۱۳۹۷، برگزار شد از جمله انتخابات مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری؛ ملت ایران و به‌ویژه جوانان به عنوان مخاطبین اصلی بیانیه با انتخاب آگاهانه و همسو با این بیانیه، راه را برای حرکت در چنین مسیری گشودند و اکنون می‌توان این واقعیت حرکت تمدنی را با تمام فراز و نشیب‌های آن احساس کرد.

اما بدون شک آنچه این حرکت تمدنی را بطور قطع استحکام خواهد بخشید؛ اولین انتخابات مجلس خبرگان رهبری در گام دوم و نقش آفرینی نمایندگان خبره آن تا سال ۱۴۱۰ براساس انتظارت و توصیه‌های مقام معظم رهبری مدظله العالی است.

چرا باید در انتخابات حاضر باشیم؟

انتخابات صرفا حضور نیست، بلکه شراکت در جهت دهی عمومی دقیق و صحیح به اداره امور کشور است. حضور و شراکت در اداره امور کشور هم در اصل استیفای حقوق ملت است و هم نتیجه‌اش در سرنوشت کشور تاثیر مستقیم دارد و خواسته‌ها و مطالبات عمومی مردم را تحقق می‌بخشد.

دو روش بیان گلایه‌های مردم نسبت به دولت

 آیا مردم نباید گلایه مند باشند؟

گلایه‌مند بودن مکانیزم خاص خود را دارد. در تمام نظام‌های سیاسی مردم سالار که به صورت نماینده سالاری اداره می شود؛ نمایندگان از مسئولیت سیاسی در برابر مردم برخوردار هستند که این مسئولیت سیاسی از دو طریق قابل انتقاد است؛ نخست به صورت گلایه‌هایی که نقدا مطرح می‌شود؛ سپس از طریق انتخابات، انتخابات یعنی اگر مردم نسبت به عملکرد نماینده خود گلایه‌مند باشند و از طرف آن نماینده پاسخ قانع کننده‌ای دریافت نکرده باشند با شرکت در انتخابات و رای دادن به نامزد دیگری، گلایه خود را رسما اعلام می‌کنند.

 دانشجو چه نقشی در پُرشور شدن انتخابات دارد؟ 

شهید آیت الله بهشتی تعبیر قاعده‌ای در این خصوص دارند که می‌فرمایند «دانشجو، موذن جامعه است که اگر در خواب بماند نماز امّت قضا خواهد شد» با این توصیف انتخابات هم از جمله فریضه‌های اجتماعی و سیاسی است که با چنین نقش آفرینی موثری از سوی دانشجویان نتایج مهمی اعم از آمادگی لازم در ملت، هوشیاری و بیداری لازم به موقع، اقدام آگاهانه و مناسب با جهت عمومی کشور و برکت اجتماعی و سیاسی بدنبال خواهد داشت.

علاوه بر همه اینها این خود یک نوع تجربه راهبری اجتماعی برای قشری است که مدیران و آینده سازان این کشور هستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.