جزئیات نخستین خورشیدگرفتگی قرن در آسمان اصفهان

کارشناس نجوم گفت:سوم آبان ماه شاهد نخستین خورشیدگرفتگی قرن خواهیم بود که اوج این گرفتگی در اصفهان حدود ساعت ۱۵ است.

0

به گزارش پایگاه خبری سبز البرز،علیرضا بیات  با اشاره به جزئیات خورشیدگرفتگی جزئی در روز سه‌شنبه سوم آبان ماه ۱۴۰۱ گفت: خورشیدگرفتگی یا کسوف یکی از رویداد‌های طبیعی است که هنگام قرار گرفتن خورشید، ماه و زمین در یک امتداد رخ می‌دهد.

کارشناس نجوم افزود: با توجه به اینکه ماه به دور زمین و زمین به دور خورشید در گردش است، انتظار می‌رود هر ماه یک خورشید گرفتگی داشته باشیم، اما هیچ وقت این اتفاق نمی‌افتد، به دلیل میل مداری که ماه نسبت به زمین دارد همیشه زمین، خورشید و ماه در یک راستا قرار نمی‌گیرند و یک سری مواقع خاص در سال این اتفاق می‌افتد.

او بیان کرد: امسال هم در روز سوم آبان ماه شاهد این رویداد هستیم، اما باز هم خورشید، ماه و زمین کاملاً در یک راستا قرار نمی‌گیرند و مقداری ماه زاویه دارد، اما با این وجود تقریباً ۸۰ درصد سطح خورشید دچار گرفت می‌شود.

کارشناس نجوم در این‌خصوص که چرا هنگام گرفت ناظر زمینی ماه را دقیقاً روبه‌روی خورشید می‌بیند، عنوان کرد: ماه خیلی از زمین کوچک‌تر است و چندین هزار برابر هم از خورشید کو‌چک‌تر است و فاصله زمین تا خورشید ۱۵۰ میلیون کیلومتر و فاصله ماه تا زمین ۴۰۰ هزار کیلومتر است بنابراین با یک محاسبه کوتاه به این نتیجه می‌رسیم که چیزی حدود ۴۰۰ برابر فاصله ماه تا خورشید است.

او ادامه داد: اندازه ماه یک چهارصدم خورشید است و فاصله آن هم یک چهارصدم فاصله زمین تا ماه است، بنابراین هنگامی که از زمین شاهد این رویداد هستیم ماه به اندازه قرص خورشید در آسمان به نظر می‌آید به همین خاطر در خورشید گرفتگی کامل ماه کاملاً سطح خورشید را می‌پوشاند و برای چند ثانیه نور خورشید به زمین نمی‌رسد.

در اصفهان بین ساعت ۱۴:۴۵ تا ۱۵ شاهد اوج گرفت خواهیم بود

بیات اضافه کرد: خورشید گرفتگی پیش رو تقریباً نیمه‌کامل است و فقط در بعضی از نقاط حدود ۸۰ درصد گرفت دارد که در ایران بالاترین درصد گرفت که شاهد خواهیم بود، حدود ۶۹ درصد و در خراسان شمالی خواهد بود و در اصفهان بین ساعت ۱۴:۴۵ تا ۱۵ شاهد اوج گرفت خواهیم بود که ۶۵ درصد است، این خورشید گرفتگی از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۶ روز سه‌شنبه ادامه خواهد داشت.

کارشناس نجوم در خصوص فعالیت‌های تخصصی که هنگام کسوف انجام می‌شود، گفت: هنگام خورشید گرفتگی می‌توان به کمک تلکسوپ‌هایی که مجهز به فیلتر‌های آلفا هستند تصویربرداری انجام داد و قسمت‌هایی از خورشید که هنوز دچار گرفت نشده را مشاهده و پردازش کرد، همچنین در خورشیدگرفتگی کامل صور فلکی در روز قابل مشاهده هستند.

او با تأکید بر رعایت نکات ایمنی هنگام مشاهده خورشید در هر شرایطی خاطر نشان کرد: به هیچ عنوان نباید با چشم غیر مسلح بدون فیلتر به خورشید خیره شد، چه در حالت عادی چه زمانی که گرفت رخ می‌دهد، اگر با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ مشاهده می‌کنید حتما از فیلتر‌های مخصوص استفاده شود، در دوربین به دلیل بزرگنمایی که دارد شدت اشعه‌های خورشید بیشتر می‌شود و اگر احتیاط نشود حتی منجر به نابینایی خواهد شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.