لاریجانی: مجلس و دولت باید درباره پرداخت یارانه به تفاهم برسند/ تلاش برای بهبود وضعیت صندوق های بازنشستگی
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: در موضوع یارانههای نقدی اختلاف نظری بین دولت و مجلس وجود دارد که باید در این مورد به تفاهم رسید.
به گزارش پایگاه خبری سبزالبرز، علی لاریجانی در جلسه علنی – سه شنبه- مجلس درباره مصوبات مجلس درلایحه بودجه ۹۷ توضیحاتی بیان کرد.
وی اظهارداشت: دولت در لایحه بودجه ۲۳ هزار میلیارد تومان را برای پرداخت یارانه نقدی به مردم تعیین کرد، بدین معنا که ۴۰ درصد افراد یارانهبگیر حذف میشوند، ما پرسیدیم که تئوری دولت برای این کار چیست، پاسخ رییس سازمان برنامه و بودجه این بود که مجلس در این مورد تصمیمگیری کند.
وی یادآور شد: کمیسیون تلفیق این رقم را به ۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد با این توضیح که یارانه افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، حاشیهنشینها و روستاییان نباید قطع شود.
رییس مجلس ادامه داد: ما سوال کردیم که چطور قرار است این افراد شناسایی شوند که دولت در جای دیگری گفت که بنا ندارد دست در جیب مردم کند و به حساب آنها سرکشی کند.
لاریجانی خاطرنشان کرد: البته این نوع گفته دولت هم خوب نبود چون ما هنوز تصمیمگیری نکردیم ولی در نهایت این نشان میدهد که اختلاف نظری در این باره بین دولت و مجلس وجود دارد که باید حل شده و به تفاهم برسیم.
وی همچنین گفت: یارانه موردی نیست که بتوان آن را با اختلاف نظر حل کرد، این خود نشان میدهد که تکلیف یارانه نیز به خوبی روشن نشده است.
رییس مجلس درمورد اعتبارات راهآهن نیز اظهارکرد: مجلس گام مهمی در این زمینه برداشت و اجازه اختصاص حدود هفت میلیارد تومان فاینانس را به راهآهن داد که ۱۵ درصد آن نیز بعد از طی مراحلی از صندوق توسعه ملی گرفته میشود، این مصوبه گشایش بزرگی برای حمل و نقل ریلی ایجاد میکند.
لاریجانی همچنین درخصوص مصوبه مجلس برای پرداخت بدهیهای اشخاص حقیقی و حقوقی به بانکها یادآور شد: مجلس ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را برای این موضوع اختصاص داد چون در همگرفتگی در بخشهایی در اقتصاد کشور به وجود آمده بود که نتیجه آن تبدیل شدن بدهی دولت به بانک مرکزی شده بود.
وی تصریح کرد: قطعا با این مصوبه بانکها راحتتر کار می کنند یا بخشهایی که بدهکار یا طلبکار بودند راهی برای حل مشکلات پیدا میکنند.
رییس مجلس ادامه داد: کمیسیون تلفیق سقف انتشار اوراق را پایین آورد و بندی را به تصویب رساند که به موجب آن نباید انتشار اوراق از سقف برنامه تجاوز کند، این کار مهمی برای انتشار اوراق در کشور است.
لاریجانی در بخشی از سخنانش اظهارداشت: اکثر صندوقهای بازنشستگی دچار مشکل هستند، بنا بود کاری شود تا صندوقهای بازنشستگی سر پا شده و مشکلات آنها حل شود، ازاین رو کمیسیون تلفیق و مجلس تصمیم گرفت که ۱۵۰ هزار میلیارد تومان را برای سازمان تامین اجتماعی و سایر صندوقها اختصاص دهد تا آنها وضع سامان یافتهای پیدا کنند.
وی تاکید کرد: ان شاءالله با تلاش و کمک دولت شاهد بهبود وضعیت صندوقها و در نهایت سرپا شدن این صندوقها خواهیم شد تا باری که بر روی دوش بودجه کشور افتاده، برداشته شود.
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: دولت برای ترمیم حقوق بازنشستگان رقمی را تعیین کرده بود که کمیسیون تلفیق این رقم را اضافه کرد.
لاریجانی ادامه داد: هنوز باید در ادامه کمیسیون تلفیق به این بخش توجه بیشتری کند و در بررسیهای مجدد بیشتر وضعیت بازنشستگان را مورد توجه قرار دهد.
وی خاطرنشان کرد: ما در بقیه اموری که قرار است تصمیمگیری کنیم، میخواهیم یک سری کارهای مشخص را انجام دهیم که از جمله آن اختصاص ۵/۱۴ درصد درآمدهای شرکت نفت، سه درصد مناطق نفتی، دو درصد برای مناطق کمتر توسعه یافته و محروم است.
رییس قوه مجریه ادامه داد: این موضوعات یک سری موارد متعارفی است که نمیتواند به این سوال پاسخ دهد که ما توانستهایم در پایان این بودجه به چالشهای اساسی کشور توجه کنیم.
لاریجانی افزود: در حال حاضر مهمترین مشکل کشور عیالوار بودن دولت است یعنی بخشهای اجرایی کشور آنقدر فربه شدند که دیگر پولی برای کارهای عمرانی باقی نمیماند.
وی گفت: ما در این باره در قانون برنامه مصوب کردیم که باید بخش اجرایی کشور ظرف پنج سال کوچک شود و در انتهای سال دوم اجرای برنامه این بخش پنج درصد کوچک شود.
رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: کمیسیون تلفیق بعد از توصیه ما تنها یک بند را به بودجه اضافه کرد، مبنی بر این که باید برنامه توسعه اجرایی شود اما سوال این است که قرار است چطور این اتفاق بیفتد.
لاریجانی ادامه داد: در این باره مشابهاتی در دنیا وجود دارد که ما اصلا به آن ورود نکردیم، کوچک شدن دولت جزو سیاستهای کلی است که ۱۰ سال از ابلاغ آن هم میگذرد اما شاهد کوچک و چابک شدن دولت تاکنون نبودهایم.
وی همچنین گفت: باید برای این موضوع نیز تدبیری صورت گیرد نه اینکه از ما بخواهند که استخدامهایی انجام شود که نتیجه آن عیالوارتر شدن دولت خواهد بود.
وی تصریح کرد: لازم است در این باره کمیسیون تلفیق در نشستی با دولت برای رسیدن به این مهم تصمیمگیری کند.
رییس مجلس همچنین درباره آلودگی هوا افزود: همه مدارس با آلودگی هوا و بارش برف تعطیل میشود، سوال این است که چه دورنمایی برای رفع مشکل آلودگی هوا وجود دارد؟
وی ادامه داد: فکر میکنم تصویری که در تبصره ۱۸ در لایحه بودجه وجود دارد مشکلی را حل نخواهد کرد.
لاریجانی افزود: در تبصره ۱۸ مواردی همچون گازسوز کردن تاکسیها و برقی کردن موتورسیکلتها آمده است آن هم در شرایطی که در تهران فقط ۵/۲ میلیون موتورسیکلت وجود دارد که هر کدام از آنها بین چهار تا شش برابر ماشین آلودگی هوا ایجاد میکنند.
وی یادآور شد: پس اگر میخواهید این مشکل را حل کنید باید مشخصا بگویید که چه کار کنیم تا مردم موتورسیکلت برقی خریداری کنند یا حتی کارخانه تولید آن در کشور وارد شود چون وقتی قیمت تمام شده موتورسیکلت برقی هفت میلیون تومان است طبیعتا دیگر کسی موتور سیکلتش را تغییر نمیدهد و کارخانهای نیز در داخل کشور آن را تولید نمیکند لذا باید تمهیداتی اندیشیده شده و مشوقهایی را در نظر گیریم تا این مشکل حل شود.
رییس مجلس افزود: اگر نتوانیم موتورسیکلتها را برقی کرده یا مشکل خودروهای فرسوده را حل کنیم طبیعتا آلودگی هوا ادامه پیدا میکند. در همین باره شهرداری تهران میگوید که دو هزار و ۵۰۰ واگن کم دارد که شهرهای بزرگ نیز موارد اینچنینی را مطرح میکنند.
وی گفت: در این باره باید جلساتی را برگزار کنیم تا مشخص شود چه کمکی به عنوان مجلس میتوانیم به آنها داشته باشیم که مشکل آلودگی هوا رفع شود.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ۱۵۰ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی برای حل مشکل ریزگردها در جنوب کشور اختصاص یافت، امیدواریم با این بودجه مشکل ریزگردها در جنوب حل شود اما تکلیف بقیه موارد مشخص نیست چون دورنمایی در بودجه دیده نمیشود که حلال مشکلات باشد. تاکید ما بر این است که باید بودجه به گونهای باشد که طبق برنامه روندی را در پیش بگیرد که نتیجه آن کاهش آلودگی هوا باشد.
لاریجانی افزود: تقریبا مشکل ما در تمامی شهرها پسماندها است، پسماند چیز بیقیمتی نیست به آن طلای کثیف میگویند چون دارای ارزش است اما برای ما بخصوص در شهرهای جنوبی و شمالی کشور زحمت شده است و مصیبتی را برای مردم ایجاد کرده است.
وی اظهار داشت: باید به فرمولی برسیم تا بر اساس آن میزان اختصاص تسهیلات و امکانات در سال آینده مشخص شود تا مثلا ۳۰ درصد مشکل پسماندها تا سال آینده حل شود آن هم در شرایطی که در دنیا پسماندها خریداری میشود.
رییس مجلس به فضای مجازی نیز اشاره کرد و افزود: فضای مجازی یکی از چالشهایی است که ما در ابتدای سال درباره آن بحث کردیم و دولت نیز آن را به عنوان ابرچالش مطرح کرد، فضای مجازی در حال ایجاد تحول در زندگی فردی و اجتماعی ما است.
لاریجانی ادامه داد: یکی از مشکلات کشور صادراتمحور شدن است، ما به کشوری صادراتمحور تبدیل شدیم به طوری که در مناطق آزاد نیز مرتبا اجناس وارداتی به کشور میآید. طبق آخرین گزارشات رسیده به بنده فاصله عجیبی بین واردات از مناطق آزاد و صادرات وجود دارد.
وی افزود: قطعا تا زمانی که صادرات کشور راه نیفتاده مشکل کشور حل نمیشود، سوال این است که در قانون بودجه چه مواردی برای مشوقهای صادراتی در نظر گرفته شده است؟ تنها مبلغ اندکی دیده شده است که این مبلغ اندک نیز به محض اینکه دولت با مشکل مواجه شود از آن برای پرداخت یارانه استفاده میکند و طبیعتا این باعث کم شدن همین میزان بودجه نیز میشود، باید مشوقهای صادراتی دائمی باشد تا صادرکننده انگیزه برای کار کردن داشته باشد.
وی ادامه داد: برخی از محصولاتی که در داخل کشورمان تولید میشود دارای استاندارد، کیفیت و به اندازه کافی هم است اما شاهد واردات جنسهای مشابه و بنجلتر هستیم.
وی گفت: باید تصمیمگیری در کمیسیون تلفیق به گونهای باشد تا این مشکل را حل کنیم، این همه عروسک و جنسهای دیگر که به کشور وارد میشود تنها نتیجه آن از بین رفتن بازار داخلی کشورمان میشود، خیلی از جنسهای تولیدی در کشورمان خوب و استاندارد است.
وی گفت: مشکلاتی در حوزه آبخیزداری، آبیاری تحت فشار و آبرسانی به روستاها و مواردی از این دست وجود دارد که باید این مشکلات نیز رفع شود.
رییس مجلس افزود: اگر نتوانیم تصمیم درستی در این مقطع بگیریم این مشکلات برای یک سال آینده باقی خواهد ماند پس باید از زمان استفاده کنیم، حتی شاید مجبور شویم که جلسه غیررسمی را با حضور مسئولان مربوطه برگزار کرده تا بدانیم که قرار است مثلا بحران آب چطور حل شود.
وی گفت: باید اینطور نتیجهگیری صورت گیرد که مثلا ۱۰ درصد از بحران آب در سال آینده با تصمیماتی رفع خواهد شد.
وی اظهار داشت: قاچاق یکی از مشکلات عمده کشور است، سوال این است که بر اساس آمار داده شده چطور قرار است سال آینده جلوی قاچاق ۱۲ میلیارد دلاری گرفته شود مثلا ما باید با تصمیماتمان به اینجا برسیم که مثلا در سال آینده چهار میلیارد دلار از میزان قاچاق کم میشود.
وی افزود: کمیسیون تلفیق باید گزارشی از شرکتهای بزرگ دولتی درباره درآمدها و هزینههایشان داشته باشد تا ما بر اساس آن بودجهشان را تصویب کنیم نه اینکه آخر بررسی بودجه فقط بگوییم که تبصرهها، ردیفها و جداول نیز به تصویب میرسد.
لاریجانی اظهار داشت: درباره بحث حقوقها و اضافه بر حقوقها، مقداری زیاده روی شد، خواهش من این است که درباره اضافه حقوقها تعدیلی صورت گیرد که نگرانی در جامعه ایجاد نشود.